Odin Bijenboomproject

Zoals Odin-imker Jos Willemse aangaf in de Odin Zomermagazine van 2015, hebben de bijen vaak honger in de zomer. Vanuit deze gedachte is dan ook het Odin-bijenboomproject ontstaan. De oplossing voor voldoende voedsel zit voor een deel in het aanplanten van heesters, bomen en planten die bloeien op het moment dat er voor bijen weinig voedsel beschikbaar is. Voor het najaar bleek de Bijenboom (of Stink Es of Tetradium Daniellii) een uiterst geschikte voedselbron. Tijdens zijn hoofddracht, in de tweede helft van juli en augustus, legt hij over zijn brede kruin een grijze deken van bloeischermen, waarin vele duizenden kleine bloemen een rijke dracht bieden aan onze bijen. Mede-Odin-oprichter Jan Brilleman had samen met zijn vrouw Erna de voorgaande jaren veel ervaring opgedaan met het opkweken van Bijenbomen. Door hen geholpen en geïnspireerd is de zoektocht gestart naar vrijwilligers die thuis één of meerdere exemplaren van deze prachtige boom met de toepasselijke naam willen opkweken. In oktober 2015 werd de startbijeenkomst georganiseerd voor het Odin bijenboomproject. Inmiddels doen ruim 300 bijenboomkwekers mee!

 

Wilt u een Bijenboom grootbrengen?
De eerste twee jaar kunt u de boom goed binnenshuis opkweken. U hoeft dus geen tuin te hebben om mee te kunnen doen. Wel een koelkast, potjes, grond en later eventueel een balkon. En zorg en aandacht. Na twee jaar moet het boompje naar buiten. Heeft u thuis geen plek, dan is dat geen punt. We zorgen dan voor een alternatieve opkweeklocatie. Na vier jaar kunnen de jonge boompjes geplant worden op de boerderijen waar de Odin-bijen wonen, of op een andere geschikte plek. Via een digitale nieuwsbrief en een Facebook-groep willen we het hele traject van zaad oogsten tot uitplanten volgen en met elkaar delen. En wie weet smaakt het boom kweken u hierna naar meer. 


Helaas zijn alle bijenboomzaadjes voor het seizoen 2015-2016 op. Heeft u vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u contact met ons opnemen via consument@odin.nl. 

Nieuwsgierig naar de ontwikkelingen van de Odin-bijenbomen en alle kwekers? Kijk op de Facebook-pagina van de Odin-Bijenboomclub.