Nieuws & activiteiten

donderdag 9 maart 

Cursusprogramma Odin-imkerij voorjaar 2017

In 2017 verzorgt Odin-imker Jos Willemse weer diverse cursussen in het land. I.s.m. landgoed Op Hodenpijl start eind april in Schipluiden een cursus over 6 zaterdagen. Geen tijd in het weekend of is Schipluiden te ver weg? Grijp dan je kans en kom naar de basis-cursus in Driebergen op landgoed Kraaybeekerhof (6 zaterdagen, 22 april) of volg dezelfde basiscursus op 6 dinsdagavonden op biodynamisch tuinbouwbedrijf De Zonnehorst in Punthorst (start 25 april).

De programma's op een rij:


1.
 Basiscursus biodynamisch imkeren Op Hodenpijl:

In navolging van het succes van de cursus in 2016 wordt de cursus in de BIJenfarm in 2017 opnieuw gegeven. BD-imker Jos Willemse (Odin) neemt je weer mee in de fascinerende wereld van de honingbij.

De cursus is voor iedereen die wil weten hoe een biodynamisch imker kijkt en werkt en die overweegt om vanuit deze visie ook te willen leren ijken, denken en werken. Tijdens de cursus ontdek je de honingbij in haar natuurlijke jaarcyclus van groeien, zwermen en winterrust. Je leert waarnemen zowel in als buiten de bijenkast.

Na de cursus ben je onder andere in staat om je een beeld te vormen van de jaarcyclus van het bijenvolk in het landschap; aan te geven hoe je het volk als geheel kunt ondersteunen vanuit een biologisch dynamische visie en waarom je dit zou willen; zelfstandig een bijenkast te openen, het volk te benaderen, te ontmoeten en de belangrijkste ‘organen' te herkennen; zelf een selectie te maken van drachtplanten voor in je tuin. Tijdens alle cursusdagen zal er naast één of meerdere inleidingen worden gewerkt rondom en in de bijenkasten. Er is veel ruimte voor interactie. 

Data: 29 april, 13 mei, 27 mei, 10 juni, 19 augustus en 9 september 2017.

Tijdstip: 9.30 uur tot 16.15 uur. Ontvangst is in Op Hodenpijl

Plaats: De BIJenfarm - Levende Buitenplaats van Landgoed Op

Locatie: Hodenpijl te Schipluiden aan de Rijkstraatweg 20-22

Kosten: € 450,- incl. koffie, thee, lunch en Honey Highway bloemenzaad

Meer informatie en aanmelden: info@honeyhighway.nl


2. Basiscursus biodynamisch imkeren Kraaybeekerhof

Je voelt je aangetrokken tot de bijen. Misschien doordat je gehoord hebt dat het niet goed met ze gaat. Misschien omdat een naast familielid ook imkerde. Je kent misschien uit eigen ervaring de betoverende werking van de insectenwereld in de natuur. Je hebt vernomen dat er verschillende manieren zijn om met ze om te gaan. Je vraagt je af hoe deze kleine maar o zo belangrijke en kwetsbare dieren nu eigenlijk leven. Je vraagt je wel eens af wat jezelf voor ze kan doen.

Ga dan op stap met biodynamisch werkende imker Jos Willemse. Hij neemt je mee op een reis naar de betoverende wereld van de honingbij. Hij laat je kennismaken met haar leefwereld en hoe je haar stapje voor stapje kunt leren kennen. Hoe je naderbij kan leren komen. Je leert wat belangrijk voor haar is en hoe je haar kunt ondersteunen. We doen dit op Landgoed Kraaybeekerhof waar door enthousiaste vrijwilligers en imkers een prachtige bijentuin en bijenstal is aangelegd. Zie www.debijentuin.nl

Doelgroep
Iedereen die wil weten hoe een biodynamisch imker kijkt en werkt met honingbijen en die overweegt om vanuit deze visie ook te willen leren kijken, denken en werken.
 

Data, docenten en kosten
Plaats: Landgoed Kraaybeekerhof, Driebergen

Data: Zes zaterdagen van 9.30 -16.15 uur: 22 april, 6 mei, 20 mei, 3 juni, 26 aug en 2 sep 2017.

Docent: Jos Willemse, biodynamisch Odin imker

Kosten: € 375,- incl. verblijfskosten (koffie, thee, lunch) en inschrijfgeld

Inschrijven en informatie
Je kunt je inschrijven voor de cursus via de website www.kraaybeekerhof.nl Voor meer informatie kun je terecht bij academie@kraaybeekerhof.nl


3. Basiscursus biodynamisch imkeren Punthorst

Voel je je aangetrokken tot de bijen?
Ga dan op stap met biodynamisch werkende imker Jos Willemse. Hij neemt je mee op een reis naar de betoverende wereld van de honingbij. Hij laat je kennismaken met haar leefwereld en hoe je haar stapje voor stapje kunt leren kennen. Hoe je naderbij kunt leren komen. Je leert wat belangrijk voor haar is en hoe je haar kunt ondersteunen. We doen dit op de Zonnehorst, waar door tuinder en imker een prachtige bijentuin en kleine bijenstal is aangelegd. Zie zonnehorst.nl

Doel
Het leren kennen van de honingbij in haar natuurlijke jaarcyclus van groeien, zwermen en winterrust. Het leren waarnemen, zowel in als buiten de bijenkast. Het ervaren wat het met je doet om de bijen te ontmoeten en leren hoe te handelen. Leren aan het voorbeeld hoe Jos met bijenvolken omgaat en waarom hij handelt zoals hij dit doet. 

Tijdens alle cursusdagen wordt er naast één of meerdere inleidingen gewerkt rondom en in de bijenkasten in de bijentuin, wanneer het weer dit toelaat. Naast
klassikaal les geven is er bij voorkeur veel ruimte voor interactie. Er is geen voorkennis nodig. De cursus is zowel geschikt voor beginnende als voor
gevorderde imkers, als ook voor geïnteresseerden die niet perse willen gaan imkeren.

Data: Zes dinsdag avonden van 16:30 -21.45 uur: 25 april, 9 mei, 23 mei, 6 juni, 22 augustus en 5 september 2017.

Kosten: € 375,- inclusief koffie, thee, soep en broodjes en inschrijfgeld

Inschrijven: Via de website www.kraaybeekerhof.nl
woensdag 1 maart 

11 maart - landelijke BD imkerdag 2017

De jaarlijkse landelijke BD-imkerbijeenkomst wordt dit jaar georganiseerd op zaterdag 11 maart. Locatie: Stichtse Vrije School, Socrateslaan 24 in Zeist. Ook de Odin-imkerij is weer van de partij met een stand. Het thema van deze editie luidt: 'De kracht van (bijen)was'. In dat thema worden diverse lezingen en workshops georganiseerd. Kijk voor het complete programma en toegangskaarten hier.  
woensdag 1 maart

22 april - Landelijke zaaidag voor bijen

Op zaterdag 22 april is het World Earthday. Stichting Bijenlint koppelt daarom voor het derde jaar op rij een thema aan deze dag: landelijke zaaidag voor Bijen. Doe jij ook meee? Kijk voor meer informatie op www.bijenlint.nl 

 
maandag 20 februari 

Resultaat hangkorfvlechten

Het resultaat van drie zaterdagen vlechten. Wat een feest, zeven hangkorven bijna klaar! Nu nog afwerken en plaatsen op zeven biodynamische boerderijen waar de Odin imker werkt en de eerste zwermen uitnodigen!

Meer afbeeldingen van het vlechten zijn hier te zien.  woensdag 15 februari 

Uitnodiging: presentatie Odin-imker 22 februari Vinkenbuurt (Ommen)

Op 22 februari 2017 organiseert de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) al weer voor de 5e keer een gezamelijke avond met de afdelingen. Geïnteresseerden zijn uitgenodigd! Onderstaand de uitnodiging:
vrijdag 10 februari 2017

Vlechtwerk hangkorven in volle gang

Begin januari deelden we de hulpvraag voor het realiseren van de hangkorven voor de Odin bijen. Inmiddels zijn we ruim een maand verder en is er al een mooi bedrag opgehaald via de actie in de Estafette en Odin winkels. Maar niet alleen een bijdrage in de kosten werd gevraagd, ook hulp bij het vlechten van de hangkorven zelf! In het Odinieuws van aankomende week staat een leuk verhaal over de ontwikkelingen tot nu toe.      
 

Vlechtwerk voor de bij

Na onze oproep hebben veel vrijwilligers zich aangemeld om te helpen. "Een enthousiaste en gevarieerde club; van boeren tot consumenten en van jong tot oud. Het vlechten schiet al hartstikke op, vertelt onze Odin-imker Jos Willemse verheugd.

De hangkorf is een eivormige van stro gevlochten bijenwoning, ontwikkeld door de Duitse kunstenaar Günther. Door de vorm en het materiaal wordt de warmtehuishouding en het broednest van de bijen optimaal ondersteund. Op drie boerderijen leven de Odin-bijenvolken inmiddels al in een hangkorf. De wens van de Odin imker is om ook de bijen op de andere zeven boerderijen zo'n mooie hangkorf te geven.

Met het vlechten van de korven helpen zowel mensen met als zonder ervaring mee. "De eerste dag ging het vooral om de techniek onder de knie te krijgen. Kennismaken met het materiaal en de manier van werken. De tweede dag was iedereen gewend en werd er hard en geconcentreerd gewerkt, het vlechten schoot dan ook flink op. Veel deelnemers namen hun korf (tijdelijk) mee naar huis om vol trots te laten zien."

Na het schonen van het (rogge)stro wordt het nat gemaakt om het flexibel te krijgen. Om de korven in de juiste vorm te krijgen gebeurt het vlechten in houten mallen. "Om dit werk te kunnen doen moet je een beetje behendig zijn met je handen en voldoende kracht hebben om het riet strak te kunnen trekken. Maar daarnaast is vooral geduld heel belangrijk."

Naast het werken was er ook ruimte voor koffie, thee en goede gesprekken. "Tussen het werken door hebben we gepraat over de bijen, de boerderijen en de meerwaarde van hangkorven. En in de pauze hebben we de bijenvolken op zorgboerderij Thedinghsweert bezocht." We kijken terug op twee productieve dagen met gezelligheid en verdieping. Jos verwacht dat de korven de laatste zaterdag allemaal afgemaakt kunnen worden.maandag 16 januari 2017

Cursus kennismaking Biologisch Dynamisch (BD-) imkeren in 1 dag - 25 februari 2017

Op verzoek van een aantal jonge imkers verzorgd Jos Willemse een kennismakings dag Biologisch Dynamisch imkeren.

Doelgroep:
Imkers die interesse hebben in BD imkeren.

Doel:

In één dag je een idee geven van de belangrijkste kenmerken van de BD-imker praktijk en de achtergronden hiervan.

Na de cursus ben je in staat om:
Te benoemen wat de verschillen zijn tussen de praktijk van het regulier en BD imkeren.
Te benoemen wat de beweegredenen zijn om op BD wijze naar de wereld en naar de bijen te kijken, te begeleiden en te willen onderzoeken.
Vanuit een breder perspectief te onderbouwen wat voor imker jij wilt zijn.
Je bent bekend met de belangrijkste achtergrond literatuur van het BD-imkeren.

Inhoud en opzet:
Theorie wordt afgewisseld met bezoek aan de bijenstal.
Geschiedenis van de BD-landbouw en het bijbehorende BD-imkeren.
Geschiedenis van de imkerij.
Hoe houdt een bijenvolk zichzelf gezond, welke maatregelen ondersteunen dit en welke niet of minder?
Welke rol spelen insecten in het landschap vanuit geesteswetenschappelijk perspectief.
Over de bijzondere band tussen de ontwikkeling van de aarde, mensen en bijen.
Waarnemen, inleven en bespreken van een bezoek aan de bijenstal.
Over het ongedeelde broednest.
Over het zelfhelend vermogen van bijen.
Over de varroa-mijt wel of niet bestrijden?
Over de behuizing en locatie van bijenvolken.
Over het werken met kunstraat en/of natuurbouw.
Over het voeren van bijen met suiker, siroop of honing.
Over het laten overwinteren op eigen honing.
Over het wel of niet oogsten van honing.
Over raszuiver willen werken en over koninginnen teelt.
Over het gedrag en de innerlijke houding van de imker.
Weet je wat voor imker je wilt zijn?
Over beroepsimkers en hobby imkers.

Data, docent, kosten:
Datum zaterdag 25 februari 2017 vanaf 9.30 tot 16.15 uur Landgoed Kraaybeekerhof, Driebergen
Docent Jos Willemse, imker bij de Odin-imkerij 
Kosten 75,- euro incl. verblijfskosten (koffie,thee,lunch)

Inschrijven

Voor meer informatie en inschrijven: https://kraaybeekerhof.nl/academie/studiedagen/bd-imkeren-studiedag
Na ontvangst van het cursus geld is je inschrijving definitief.
woensdag 4 januari 2017

Helpt u de Odin-imker aan hangkorven voor onze bijen?

De Odin-imker heeft een mooie wens voor het nieuwe jaar waarbij hij uw hulp goed kan gebruiken: op iedere boerderij waar Odin-bijen wonen een hangkorf plaatsen. De meeste Odin-bijenvolken zijn nu ondergebracht in houten kasten. Een hangkorf, ook wel Weissenseifener hängekorb of Sun-hive genoemd, is ontwikkeld door de Duitse kunstenaar Günther Mancke. Het is een eivormige van stro gevlochten bijenwoning. In de korf bevinden zich 9 houten bogen waaraan de bijen hun raten bouwen. De warmtehuishouding van de bijen wordt optimaal ondersteund door de vorm en de gebruikte materialen, (rogge)stro en hout. De ronde vorm ondersteunt bovendien het broednest. Drie boerderijen hebben naast bijenkasten inmiddels al een hangkorf voor bijen: De Groote Voort te Lunteren, De Vijfsprong te Vorden en De Zonnehorst te Punthorst. Het streven is om ook op de andere 7 boerderijen waar Odin-bijen wonen zo'n mooie hangkorf een plek te geven.

Uw hulp is gevraagd!
Om de wens van de Odin-imker werkelijkheid te laten worden, vragen we uw hulp op drie fronten:
1. een bijdrage in de kosten 2. samen met de boeren de korven vlechten 3. helpen bij het plaatsen van de korven
Een bijdrage in de kosten: De kosten om 7 korven te vlechten en op te hangen zijn € 4900,- . Een flink bedrag! Al € 2150,- hebben de boeren zelf bij elkaar gebracht. Helpt u mee de rest van het bedrag bij elkaar te krijgen? U kunt uw bijdrage overmaken naar stichting Odin-imkerij, IBAN nummer: NL 69 RABO 01.758.621.41 onder vermelding van HANGKORF.
Korven vlechten: We zoeken ook nog een paar handige handen die mee willen helpen met het vlechten van de korven. Dat gebeurt op drie zaterdagen op zorgboerderij Thedinghsweert in Kerk-Avezaath: zaterdag 28 januari, 4 en 11 februari. Ervaring met strovlechten is fijn, maar beginnende vlechters zijn ook van harte welkom (dan krijgt u een gratis cursus strovlechten!). Er zijn geen kosten aan verbonden, maar we gaan er wel vanuit dat u als vlechter alle zaterdagen aanwezig kunt zijn. Aanmelden kan per mail via consument@odin.nl Vermeld daarbij uw naam telefoonnummer en ervaring.
Plaatsen van de korven: ook bij het plaatsen van de korven kunnen we uw hulp straks goed gebruiken. De korven worden op de volgende boerderijen geplaatst: De Zonneboog in Lelystad, Lizelore Vos in Kraggenburg, GAOS te Swifterbant, Thedingsweert te Kerk-Avezaath, De Watertuin te Groeningen, De Beukenhof te Breda en Fruitweelde te Ingen. Aanmelden hiervoor kan nu ook al per mail via consument@odin.nl o.v.v. hangkorf plaatsen. De data volgen later.

We hopen op uw hulp te mogen rekenen. Mede namens de imker alvast bedankt!
Ouder nieuws bekijken?

Kijk hier voor het nieuws van de afgelopen jaren.Laatste nieuws via "de Odin-imker vertelt"

Regelmatig plaatst de Odin-imker zijn belevingen op deze website op de pagina "de Odin-imker vertelt". Hier kun je volgen hoe het gaat met de bijen, vertelt hij over het zwermen vangen en over nieuwe locaties.
 


Volg Odin ook op facebook

Via www.facebook.com/Odin.biologisch kunt u Odin ook volgen. Op onze facebook-pagina uiteraard ook regelmatig nieuws over de Odin-imkerij of andere bijenzaken.